ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Ψυχολογία της υγείας αφορά την προαγωγή, την πρόληψη και την διαχείριση καταστάσεων που αφορούν τόσο ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όσο και ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας αλλά θέλουν να βελτιώσουν ή και να διατηρήσουν την υγεία τους. Σε ένα πλαίσιο συνεργατικότητας, το άτομο μαζί με τον επαγγελματία ψυχολόγο στοχεύουν από κοινού στην αλλαγή της συμπεριφοράς μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Προκειμένου το άτομο να έχει ενεργό ρόλο στην υγεία του και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής του, είναι σημαντικό να αναδυθούν από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις οι αλλαγές της συμπεριφοράς που χρειάζεται να γίνουν ιδίως όταν συνδέονται με την αρνητική έκβαση μιας νόσου. Για παράδειγμα, στον διαβήτη τύπου 2, η φυσική άσκηση και οι διατροφικές συνήθειες έχουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της νόσου. Σε άλλες καταστάσεις, η παρέμβαση μπορεί να αφορά τη διαχείριση του πόνου, τη διαχείριση του βάρους ή ακόμη και τη διαχείριση του καθημερινού στρες.
Η Ψυχοεκπαίδευση είναι συγχρόνως εκπαίδευση και ψυχοθεραπεία. Είναι εκπαίδευση για ψυχικές διαταραχές και γενικότερα για προβλήματα υγείας και απευθύνεται τόσο στον ασθενή όσο και στην οικογένειά του. Η Ψυχοεκπαίδευση έχει σαν στόχο την κατάκτηση βασικών κοινωνικών, επικοινωνιακών και γνωστικών δεξιοτήτων, προωθεί την αυτονομία, την γενίκευση της γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε κοινωνικές καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Είναι μια οργανωμένη παρέμβαση όπου στο πλαίσιο μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας συνδυάζει:
- την Ενημέρωση για τη νόσο
- την Εκπαίδευση για την απόκτηση ειδικών δεξιοτήτων και
- την Υποστήριξη / Ενδυνάμωση τόσο του ασθενή όσο και της οικογένειάς του.
Εάν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας ή να διαχειριστείτε χρόνιες καταστάσεις βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής σας, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια.
Διαχείριση Στρες
Διαχείριση Στρες
Κάποιες φορές ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις ή και κάποια απρόσμενα γεγονότα ζωής μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία μας. Συνήθως καταστάσεις που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα μας δημιουργούν στρες. Οι άνθρωποι βιώνουμε στρες που κάποιες φορές μας κινητοποιεί ενώ κάποιες άλλες δυσκολεύει τη λειτουργικότητά μας.
Ο μη αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε μια μόνιμη αίσθηση άγχους, με επιπτώσεις τόσο στην συμπεριφορά όσο και στην υγεία. Το στρες περιγράφει μια κατάσταση που βιώνει το άτομο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενώ το άγχος περιγράφει μια παγιωμένη κατάσταση.
Η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, προκειμένου να επανέλθει η λειτουργικότητα και η κανονικότητα στην καθημερινότητα μας, είναι απαραίτητη.
Ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης και στις δυο συνθήκες στρες- άγχος, είναι η άμεση αναγνώριση της κατάστασης και η αναζήτηση βοήθειας.
Διαχείριση Βάρους
Διαχείριση Βάρους
Πάρα πολλοί άνθρωποι αυξάνουν το σωματικό τους βάρος σε κιλά κάθε χρόνο και αυτό συνδέεται με πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία και η επιβράδυνση του μεταβολισμού. Κάποιες φορές η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη για λόγους υγείας.
Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σταθερό ή ακόμη και να επιτύχετε απώλεια βάρους σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα διατροφής από τον διαιτολόγο σας;
Το ειδικό πρόγραμμα «Διαχείριση Βάρους» θα σας εκπαιδεύσει προκειμένου να μπορείτε να εφαρμόζετε συγκεκριμένες στρατηγικές για τη διαχείριση του δικού σας βάρους και είναι βασισμένο στις αρχές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας.